Witajcie! Dzisiejszy post będzie typowo z serii od kuchni. Chciałabym się z Wami podzielić tym jak zrobić domowe gofry. <3 Zapraszam do tworzenia razem ze mną Wszystkich tych, którzy mają w domu gofrownicę, gdyż odgrywa ona tutaj kluczową rolę. :)
2 JAJKA
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
1/2 SZKLANKI OLEJU, ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY LUB MASŁA
1 i 3/4 SZKLANKI MLEKA
4 ŁYŻKI CUKRU
3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, ja używam do tego celu zwykłego miksera. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy jedną porcję ciasta, następnie zamykamy górną pokrywę. Pieczemy gofry około 5-7 minut. W trakcie pieczenia warto jest w połowie czasu uchylić górną pokrywę gofrownicy w celu wyeliminowania nadmiernej ilości wydobywającej się pary. :)
Tak prezentują się upieczone gofry... :)
A tak ozdobione bitą śmietaną, czekoladą i owocami... Mniamiii. :)
Najlepsze w tej całej zabawie z goframi jest to, że sami możemy komponować smaki i dodatki. :) Osobiście po zjedzeniu takiego gofra czuję, że mam dosyć słodkości na tydzień, są bardzo sycące. ^^ Ale raz na jakiś czas myślę, że każdy może sobie pozwolić bo czym było by życie bez takich małych codziennych przyjemności? :)
Lubicie pałaszować gofry? Robiliście je kiedyś w domu? Jakie są Wasze ulubione smaki? :) Dziękuję za odwiedziny mojego bloga. Pozdrawiam Wszystkich i życzę pięknego weekendu - xoxo Monika :)
o mniam mniam pychotki ♥
OdpowiedzUsuńomnomnom! szkoda, że nie mam gofrownicy :<
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają! Ja kocham z dżemem, a także bitą śmietaną i jagodami : )
OdpowiedzUsuńale mi zrobiłaś smaka, wygląda to smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, ale, żaden sprawdzony prze zemnie przepis nie był dobry ;[
OdpowiedzUsuńTwój spróbuje ;]
Najbardziej lubię ze śmietana ;]
ale mi smaka narobilas, hcyba sobie zrobie na śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na: http://madame-chocolate.blogspot.com/
Uwielbiam gofry z bita smietana ! :):)
OdpowiedzUsuńzapraszam w odwiedziny do mnie :)
Bardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuńdlaczego az pol skl. oleju?
OdpowiedzUsuńTak jest w przepisie. Nie martw się, wyjdą smaczne! No chyba, że chcesz kombinować po swojemu. :)
UsuńGofry super. Polecam! ...oleju można dać mniej, i tak wychodza pyszne. Chrupiace, brązowe, pachnące, mniam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się udał! :)
Usuńwyszły pyszne!
OdpowiedzUsuńmniaaaam<3
Cieszy mnie to! :)
UsuńLalalalalllal kocie co tam w robocie ?
OdpowiedzUsuńŚiwtne Ci wyszły, wyglądają tak przynie i smakowicie, że właśnie idę je zrobić :) Jak nie zapomnę to napiszę jakie mi wyszły ;) Pozdo, Nicole :*
OdpowiedzUsuńUdało mi się! Wyszły pyszne <3 Super przepis, Nicole ;*
OdpowiedzUsuńO, bardzo mnie to cieszy! :) buźka
UsuńAle smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdzieki, mogą być :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi tych gofrów?
OdpowiedzUsuń8
UsuńPyszotka! Genialne proporcje składników, ciasto chrupkie, leciutkie i niesamowicie smaczne :>
OdpowiedzUsuńCieszę się... :)
UsuńSkorzystam z Twojego przepisu i jutro napiszę komka ...pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdą smaczne! :)
Usuńa te gofry to sie je ?
OdpowiedzUsuńMniam Dobre!!
OdpowiedzUsuńpiekłam już chyba z 6 rodzajów gofrów i wyszły mi wszystkie złe ,a te w końcu wyszły! super przepis polecam <3
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to! :)
UsuńNajważniejsze że chrupiące :)
OdpowiedzUsuńmyślę że będą mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńokej zrobiłem i smakują polecę to innym
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne
Takie dodatki do gofrów są super, też zawsze dodaje dużo owoców.
OdpowiedzUsuńJa chcę gofra!!!!
OdpowiedzUsuń